Sivut

tiistai 1. lokakuuta 2013

Birthday girl!Täytin hiljattain 26-vuotta. Toisten mielestä olen vielä nuori, toisten mielestä ikäloppu. Yksi asia kuitenkin on melko varmaa; minä olen aikuinen.
Vai olenko?
Minä, kuten varmaan moni muukin jonkin sortin alakultuurin edustaja kuulee usein lauseet: "kasvaisit nyt aikuiseksi" "etkö ole jo liian vanha tuohon?" tai "yrittäisit käytäytyä kuin ikäisesi"


Itselleni ikä ei ole muuta kuin numero. Myönnän toki että olen itsekin muutaman kerran ajatellut pienessä päässäni, että olenko nyt liian vanha tähän. Tälläinen ajatus pyöri päässä kun aloitin cosplayn ja vuosi sitten kun haaveilin lolita-vaatteista. Onneksi kumminkin hyvin nopeasti tulin järkiini ja ymmärsin, että voin tehdä juuri sitä mitä haluan, tämä on minun elämäni! ikä antaa itsevarmuutta! Olisi se sitten epäaikuismaista tai ikäiselleni "sopimatonta" käytöstä.


Millainen ihminen sitten on aikuinen?
Kärjistetysti ja sterotypisesti ajateltuna aikuiseksi varmasi mieletään henkilö, jolla on asuntolainaa, lapsia, työpaikka ja farmarivolvo.
Tämä aikuinen pukeutuu siististi ikäiselleen sopiviin vaatteisiin kuten farkkuihin ja paitaan, hiuksissa on jokin kiva luonnollinen väri ja ehkä vähän raitoja. Aikuinen meikkaa hillitysti jos ollenkaan, koska eihän työltä ja lastenvahtimiselta ehdi. Aikuinen lukee kaunokirjallisuutta, avotakaa ja sanomalehtiä. Aikuinen nauttii lauantaisaunasta, kylmästä keppanasta ja Kanarian lomasta. Aikuinen on tylsä, katkeroitunut ja vihaa työtään.


Jos aikuisuus on tuota, en aio kasvaa koskaan aikuiseksi.


Minusta aikuisuudella ei ole ulkonäön tai mielenkiinnonkohteiden kanssa mitään tekemistä. Toki kypsää on nyt edes hieman vilkaista ettei ihan alasti ulos lähde. Minusta aikuinen on ihminen, joka kantaa vastuun omista päätöksistään ja omasta elämästään. Aikuinen tietää mitä haluaa ja mitä ei halua. Aikuinen ei tee lapsia tai ota koiranpentua koska muut sanoo että näin pitää tehdä. Aikuinen ymmärtää, että molemmista täytyy kantaa vastuu, sekä molempien eteen täytyy tehdä uhrauksia. Aikuinen uskaltaa myös myöntää sen, että hänestä ei välttämättä ole tähän.
Aikuinen tekee lapsia tai ottaa koiranpennun, koska haluaa ja on valmis huolehtimaan niistä. (Yhteiskunta/isovanhemmat ei kasvata trai huolehdi ja vapaasta kasvatuksesta en ees ala saarnata.)


Aikuinen seisoo aina sanojensa takana, hänellä on mielipiteitä ja periaatteita, joista pitää kiinni. Aikuinen osaa myös kuunnella muita ja ymmärtää, että ihmiset ovat erilaisia. Aikuinen ei ole ilkeä, aikuinen tietää, että ajatella saa mitä haluaa mutta kaikkea ei pidä sanoa ääneen. Aikuinen ihminen ei huutele kadulla solvauksia muille ihmisille. Aikuinen osaa käytöstavat, vaikka välillä kasvaisikin kyrpä otsassa ( aikuinen ei siis huuda viattomalle kassatätille pää punaisena kun visa ei toimikkaan) Aikuinen pystyy myöntämään olleensa väärässä ja  antamaan anteeksi. Aikuinen pyrkii pitämään lupauksensa. Aikuinen tietää, että kukaan ei ole täydellinen ja jokainen tekee virheitä, aikuinen oppii niistä.
Aikuinen tekee asioita, joita rakastaa. Aikuinen tekee työnsä huolella. Aikuinen pitää kiinni unelmistaan ja uskaltaa irtautua oravanpyörästä. Aikuinen uskaltaa opiskella itselleen uuden ammatin.


Aikuinen ymmärtää, ettei ole koskaan valmis, vaan joka päivä oppii jotakin uutta.


Se että sinulla on vihreä tukka ja niittirotsi, ei tee sinusta sen vähempää aikuista kuin jakkupukuisesta kanssaeläjästä.

Voit vapaasti tehdä asioita joita rakastat, välittämättä siitä mitä muut ajattelevat.


Aikuinen saa nukkua puoleen päivään,  syödä karkkia aamupalaksi ja katsoa koko päivän piirettyjä. Aikuinen saa tapetoida olohuoneen muumi-tapetilla tai maalata keittiön senään lepakoita. Aikuinen saa laittaa päälle vaaleanpunaisen röyhelömekon ja pään kokoisen rusetin. Aikuinen saa lukea sarjakuvia romaanien sijaan. Aikuinen saa värjätä tukkansa sateenkaaren väreillä. Aikuinen saa tuhlata viimeiset rahansa ihaniin kenkiin. Aikuinen voi kerätä nukkeja ja pikku poneja. Aikuinen saa humpata jalat kipeiksi rokkifestareilla ja tulla kotiin vasta aamu seitsämältä. Aikuinen saa jättää sängyn petaamatta ja tiskit tiskaamatta. Aikuinen saa pukeutua naamiais-asuun, juhlia halloweeniä ja syödä vatsan kipeäsi suklaamunilla. Aikuinen saa pitää ystäviensä kesken pyjamabileitä, leikkiä tyynysotaa ja hyppiä sängyllä. Aikuinen saa tanssia sateessa ja pomppia rapakoissa.


Aikuinen saa nauttia elämästä ja olla kasvamatta "aikuiseksi".

Kuvat on minun supersöpöiltä synttäribileiltä.
Kiusasin vieraita myös supersöpöllä musiikilla ;)
21 kommenttia:

 1. Kaikesta päätellen onnistuneet, hauskat ja erittäin söpöt bileet ollu teillä :) Hirrrrveen hyvä kirjoitus :) Tv. Eze 31-vee lapsiaikuinen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli kivaa ja seuraavana päivänä kukaan ei tietääkseni oksentanut sateenkaaria :D
   Kiitos, lapsiaikuisena on kivaa!

   Poista
 2. Hyvää syntymäpäivää sinne! :3

  VastaaPoista
 3. Onnea!

  Asia tekstiä! Toivottavasti stereotyyppinen käsitys aikuisuudesta tulee vielä muuttumaan sukupolvien vanhetessa. Tämän hetkisistä keski-ikäisistä ja vanhuksista kun on riisuttu kaikki persoonallisuus niin minimiin ja heidän joukostaan tuntuu löytyvän päittäin tapauksia, jotka ovat eläneet elämäänsä muiden ehdoilla, ei ihme että hajottaa ja katkeroituu :) Ollaan miehen kanssa näistä jutuista välillä keskusteltu, että millaisia vanhuksia meistä tulee, puolella porukasta iho tatuointien peitossa ja lävistykset kilisee vielä arkunkin läpi. Viime viikonloppuna mietittiin, kun mies pelasi uutta Fifaa, että vieläköhän sä eläkkeelläkin hakkaat kavereittes kanssa tuota pleikkaria ja tultiin siihen tulokseen, että kyllä siinä luultavasti niin käy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorissa o oneksi tulevaisuus ja nykyään nuoret alkaa olemaan suvaitsevampia ja uskaltavat elää omaa elämäänsä :) Tietty osa kohtaa aikamoista painostusta esim. suvun tiimoilta. minusta on huolestuttavaa kuinka katkeria oikeasti osa keski-ikäisistä on! Ja ilkeitä! kuulen monesti vanhempien ihmisten suusta lauseet: "Haluaisin mutten kehtaa." ja "mitähän ne muutkin ajattelisivat jos minä niin tekisin". Ja niinhän se menee että jos itsellä on paha olla niin sitä pahaa oloa purkaa sitten muihin. Olen myös kuullut yllättävän usealta että jos hän itse olisi saanut päätää, ei olisi tehnyt lapsia. WTF?! Kyllä omasta kehosta pitää saaha itse päättää! lapset on kuitenkin niin iso asia että ketään ei voi pakottaa niitä hankkimaan..

   Eläkeläisten peli-klubi :D Jokaiseen vanhainkotiin pleikkari!

   Poista
 4. Ihana teksti ja täyttä asiaa!!:) sinulla on paljon samoja ajatuksia kuin itsellänikin! On kovin surullista kun vanhemman ikäluokan tapoihin kuuluu pidättyväisyys omaa elämäänsä kohtaan ja sitten sitä vapautuneisuuden kaipuuta tavallaan kostetaan muille naljailemalla ja paheksumalla!! Mun edesmennyt mummuni oli ihan paras, pelas aina mun ja veljeni kanssa nindendolla super mariota ja se aina eläyty täysillä niihin peleihin hyppimällä sohvalla samaa tahtia!!:')
  Olen myös päättänyt että elän juuri tälläistä elämää hautaa asti, kera legojen, lautapelien ja pelikonsolien!!;)

  Ihanaa synttäriä jälkikäteen!!:) ihanan näköinen asunto!! Olis mukavaa joskus nähdä jotai asuntopostausta!!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana mummo sulla D Meidän mummut ei pelaa mutta kun omat vanhemmat on olleet nuoruudessaan punkkareita niin ne on tottuneet näkemään jos jonkin sortin tallaajaa, eikä siksi paheksu minun pukeutumista tms. Toinen mummo on mulle sanonutkin kerran että on aina tieny etten minä hanki lapsia, ja se on ok. :D

   Asuntopostaus on suunnitteilla kunhan saan kämpän siihen kuntoon :D

   Poista
 5. Täytyy sanoa että ihan mahtavaa tekstiä. Jos edes muutama muukin ymmärtäisi tuon, niin minun ei pitäisi naama punaisena vääntää rautalangasta aina ihan kaikkea. Viime vuodet olen ollut hyvin paljon omissa oloissani, mutta kerrampa sattui jokunen vuosi takaperin kun olin vasta muuttanut Tampereelle, että joku tuntematon pappa alkoi huutelemaan minulle kaupungilla aamu 7 aikaan. Olin kiirehtimässä lukioon sillon ja menin suojatien yli, vaikka valo oli punainen, koska autoja ei tullut mistään. Pappa huusi sitten minulle (minulla oli sillon mustavalkoiset rastat ja pitkä musta takki, ei edes meikkiä) "onko tyttö sokea vai eikö tyttö osaa sääntöjä". En edes tajunnut sen huutavan minulle kunnes se sai minut kiinni seuraavissa liikennevaloissa joihin pysähdyin, koska ne olivat myös punaiset ja sillä tiellä kulki autoja. Sain hirveät huudot siitä että "millainen yhteiskunnan aikuinen sinustakin muka tulee." Jäin suu auki tuijottamaan, koska olin ihan pihalla tilanteesta ja bussiin oli kova kiire. Tietenkin olisin voinut kertoa että jos yhteiskunnan mittapuulla lähdetään arvostelemaan minua tai sitä vanhaa homeista kääpää niin olisin ollut parempi aikuinen kuin hän. Kävin koulua päivisin ja iltaisin olin töissä. Yhteiskunnan merkkipilareita siinä suoritin! Oikeastaan tarkemmin ajateltuna pappa olisi voinut painua hautaan tuhlaamasta eläkkeellään muiden verorahoja, kun minä hankin itselleni koulutusta ja elätin itseni samaan aikaan. Olen vieläkin vihainen siitä että minut tuomittiin ulkonäköni perusteella automaattisesti huonoksi ihmiseksi. Nytkin istun koulussa ja hankin itselleni lisää koulutusta, että pärjäisin tämän yhteiskunnan ehdoilla. I rest my case.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hah, minusta on omituista seistä liikennevaloissa jos autoja ei näy mailla halmeilla :D Siis kun on kävelyllä liikenteessä, autolla vähän eri homma. Noilla vanhuksilla on kumma tapa aina puuttua nuorison tekemisiin, päivitellä huonoja käytöstapoja tms. vaikka monesti heidän käytöksessään on enemän korjattavaa. Töissä on muutamaan otteeseen tullut huomattua.

   Nyt käyt koulut loppuun, hankit työpaikan ja näytät kaikille!!! Tsemppiä!

   Poista
 6. Todella hyvä teksti! Olen joutunut itsekin kuulemaan samanlaista läksytystä, vaikka olenkin sinua nuorempi ja pukeutumiseltani hillitympi. "Eikö tommoset gootteilut ja muut kuulu vähän sinne yläasteelle?", "Hei, ai säkin kuuntelet tota bändiä! Mä muistan kun kuuntelin tota joskus teininä kun piti olla niin cool gootti."

  Ärsyttää, kun ihmisten asenne tuntuu monesti olevan se, että minulla olisi joku murrosiässä kesken jäänyt identiteettikriisi päällä. Noiden ihmisten mielessä ei tunnu käyvänkään, että ehkä minusta on vain kiva pukeutua ja yleensäkin elää näin. Ei kenenkään tarvitse jossain tietyssä iässä vaan simsalabim - muuttua tylsäksi, lakata ajattelemasta omilla aivoilla ja tekemästä asioita joista tykkää.

  Mutta paljon onnea! ♥ Pidä se värikäs peruukki päässä vielä 70-vuotiaanakin jos siltä vain tuntuu. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin goottityyli aina mielletään murrosikäisten hommiksi, ihme touhua. "se on vain vaihe, se menee ohi". Tottakai se joillakin menee, maku voi muuttua ja tyyliin kyllästyä mutta kumminkin nämä upeimmat goottineitoset on yleensä yli parikymppisiä, jotka kantaa vaatteitaan tyylillä! Lisäksi minusta tuntuu että esim. tuskassa käviöiden keski-ikä on pitkälti päälle kaksikymmentä ;) Ei rakastamistaan asioista pidä luopua, ne pitää meidät järjissä <3

   Poista
 7. Onnea valtaisasti! ^^ Itse vanhenin myös hetki sitten ja kärsin epämääräisestä ikäkriisistä (Peter Pan-syndrooma? Kyllä), mutta postauksesi piristi kummasti. Onhan tässä koko elämä aikaa kokea ja nauttia! ^^ Käsityksesi aikuisuudesta on myös ihanan valoisa ja optimistinen, juuri sellainen, millainen se minusta kuuluisi useammasta olla. Juhlasi vaikuttavat todella söpöiltä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onne myös sinulle!!
   Kyllähän noita ikäkriisejä aina tulee ja jokainen jossakin välissä miettii mitä elämältänsä tahtoo. Tärkeintä kuitenkin on että ei vertaa itseään muihin vaan elää sellaista elämää kun tahtoo :)
   Mulla on sellanen kiva aikuis-kuva :D minusta kaikenlainen huutelu, naljailu ja ilkeily kuuluu lastentarhaan, lapset kun ei välttämättä ymmärrä mitä ne tekee mutta kyllä aikuisen ihmisen pitäisi olla loukkaamatta toista tahallaan.

   Poista
 8. Paljon onnea!
  t: "aikuinen", joka tahtoo uuden söpön pehmolelun (ja tuon sinun synttärikakun, ihanan näköinen).

  Mutta sinulla ei ole mitään hätää, sillä koskaan ei ole liian vanha olemaan kaunis kuin satuprinsessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis pehmoleluja ei voi koskaan olla liikaa! Meillä on täällä vaikka kuinka vaikka ei ikinä hankita lapsia :D Ne on meidän kavereita :D

   Ja kiitos, satuprinsessa, iihihii^__^

   Poista
 9. Tämä oli ihanasti kirjoitettu! Komppaan tekstiäsi täysin. Olen sinua pari vuotta nuorempi, mutta jotkut tylsät aikuiset pitävät minua silti liian vanhana pitämään irokeesia. En tosiaan ymmärrä mitä se kenellekään kuuluu, minähän sitä kannan! Haters gonna hate, mutta välillä huvittaa kun minua pidetään jonain vajakkina, jolla ei ole muuta tulevaisuutta kun syrjäytyminen, alkoholisoituminen, narkkaaminen ja kodittomuus kun näytän miltä näytän. Niin, ja olen pahasti jälkeenjäänyt koska tykkään MLP:stä, Prätkähiiristä, kauko-ohjattavista helikoptereista ja röyhelömekoista. Järkytys onkin suuri kun kerron käyväni töissä, maksavani laskuni ajallaan, osaavani käyttäytyä silloin kun niin odotetaan ja vaikka kalja joskus maistuukin, en rähise ja viskele poliiseja polttopulloilla. "Oho, sähän oletkin ihan fiksu. Enpä olisi uskonut." :D
  Kauan eläköön aikuisen oikeus lapsellisuuteen! Ja onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että meitä "lapsiaikuisia" on näinkin paljon! Olen myös huomannut että met ollaan aika vastuuntuontoista porukkaakin vielä kaiken lisäksi ;) Minä myös hoidan laskut ajallaan, töissä olen ollu jo kuusi vuotta, minulla on oma asunto ja en ikinä riehu päissään. Nuo on minusta juuri niitä seikkoja, jotka kertovat kypsyydestä. :)

   Poista